October 29, 2018

Economy Quiz For WBCS Preliminary Exam 2019

1)The Planning Commission of India:
I. was set up in 1950
II. is a constitutional body
III. is an advisory body
IV. is a government department
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) III only

2)Put in chronological order
1. Constitution of National Planning Committee -by the Indian National Congress under
Jawaharlal Nehru
2. Planned Economy for India by Visvesvaraya published
3. Bombay Plan
4. Setting up of the National Development Council
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 2, 4, 1
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 2, 1, 3, 4

3)Microeconomics is concerned with:
1. behaviour of industrial decision-makers
2. the level of employment
3. changes in the general level of prices
4. determination of prices of goods and services
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

4)An underdeveloped economy is generally characterised by :
1. Iow per capita income
2. Iow rate of capital formation
3. Iow dependency figure
4. working force largely in the tertiary sector
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

5).The deputy chairman of the Planning Commission
(a) is the Prime Minister
(b) is the Planning Minister
(c) holds the rank of a cabinet minister
(d) is an economist of repute

6) The growth rate of agricultural production was negative in the:
(a) First Plan
(b) Second Plan
(c) Third Plan
(d) Fourth Plan

7)Which of the statements given below is/are correct?
1. Food for Work Programme was launched in India during the 10th Five Year Plan.
2. The Planning Commission in India is a constitutional body.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

8)In India the co-operative movement was initiated in the sector of :
(a) farming
(b) consumer goods production
(c) agricultural credit
(d) marketing of agricultural products

9)Who among the following have been the Union Finance Ministers of India?
1. V. P. Singh
2. R. Venkataraman
3. Y. B. Chavan
4. Pranab Mukherjee
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

10) Which of the following is NOT a programme / agency of the Union Ministry of Finance?

(1) Investor Education and Protection Fund (IEPF)
(2) National Foundation for Corporate Governance (NFCG)
(3) Serious Frauds Investigation Office (SFIO)
(4) Investment Commission




Answer
1) C
2) D
3) D
4) A
5) C
6) C
7) A
8) C
9) D
10)A

No comments:

Post a Comment