October 31, 2018

General Science Quiz For WBCS Preliminary Exam

1)Cryogenic engines are used in
(a) rockets and spacecrafts
(b) atomic reactors
(c) defrost refrigerators
(d) doing research connected with superconductivity

2)What is the source of electrical energy in an artificial satellite ?
(a) Solar cells
(b) Mini nuclear reactor
(c) Dynamo
(d) Thermopile

3)IC chips for computers are usually made of
(a) Lead
(b) Chromium
(c) Silicon
(d) Gold

4)Which one of the following is used as a moderator in the nuclear reactor ?
(a) Thorium
(b) Graphite
(c) Radium
(d) Ordinary water

5)For television broadcasting the frequency employed is
(a) 30 – 300 MHz
(b) 30 – 300 GHz
(c) 30 – 300 KHz
(d) 30 – 300 Hz

6)Which of the following is not a water pollutant ?
(a) Zinc
(b) Copper
(c) Nickel
(d) Sulphur dioxide

7)The concept of greenhouse gases was postulated by
(a) C.C. Park
(b) J.N.N. Jaffers
(c) Joseph Fourier
(d) L. Zobler

8)Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the viewpoint of sustainable development ?
(a) Coal
(b) Mineral oil and gas
(c) Hydro electricity
(d) Atomic energy

8)The transitional zone between two distinct communities is known as
(a) Ecotype
(b) Ecade
(c) Ecosphere
(d) Ecotone

9)Which one of the following is the most stable ecosystem ?
(a) Desert
(b) Mountain
(c) Ocean
(d) Forest

10)The maximum biodiversity is found in
(a) tropical rain forests
(b) temperate forests
(c) coniferous forests
(d) arctic forest


Answer
1)A
2)A
3)C
4)B
5)A
6)B
7)C
8)D
9)C
10)A

No comments:

Post a Comment