October 30, 2018

Geography Quiz For WBCS Preliminary Exam 2019

1).Tumkur, where Geological Survey of India has found indications of Gold Reserves, is located in which among the following states?
[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil nadu
[D] Maharatsra
2).At which among the following places, Brahamputra takes a U-turn at the time of entering into India?
[A] Kula Kangri
[B] Lunpo Gangri
[C] Namcha Barwa
[D] Noijin Kangsang
3)Area wise, which among the following is the largest physiographic unit of India?
[A] Himalayan Mountains
[B] Thar Desert
[C] Deccan Plateau
[D] Great Plains of North India
4) How many states of India share its border with Bhutan?
[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5
5) Which among the following states leads in Handloom and Handicrafts clusters in India?
[A] Uttar Pradesh
[B] Maharastra
[C] Odisha
[D] West Bengal
6) The Jhamarkotra mines of Rajasthan are best known for which among the following minerals?
[A] Mica
[B] Zinc
[C] Rock Phosphate
[D] Lime Stone
7) Which among the following states is building the Bharat Bangladesh Moitree Udyan?
[A] Nagaland
[B] Tripura
[C] Meghalaya
[D] West Bengal
8) At which among the following places, India’s fertilizer industry made a very humble beginning in 1906, when the first manufacturing unit of Single Super Phosphate (SSP) was set up there?
[A] Sindri
[B] Kochin
[C] Ranipet
[D] Sikandarabad
9) The Arun River, Barun River, and Tamur River make the part of which among the following river systems?
[A] Ganga River System
[B] Brahamaputra River System
[C] Yamuna River System
[D] Kosi River System
10) In which of the following states, India’s maximum number of mines producing minerals (excluding minor minerals, petroleum (crude), natural gas and atomic minerals) are located?
[A] Gujarat
[B] Andhra Pradesh
[C] Jharkhand
[D] Madhya Pradesh



Answer
1)B
2)C
3)D
4)C
5)A
6)C
7)B
8)C
9)D
10)B

No comments:

Post a Comment