November 1, 2018

Biology Quiz For WBCS Preliminary Exam

1) Bowman’s Capsule’ works as a part of the functional unit of which among the following human physiological system?
[A] Circulatory System
[B] Respiratory System
[C] Excretory System
[D] Reproductive System

2) Which among the following have a ‘mixed heart’ ,that is the heart in which the oxygenated and the deoxygenated blood is mixed?
[A] Birds
[B] Fishes
[C] Reptiles
[D] Nematodes

3) Which among the following is not a ‘heriditary’ disease?
[A] Thalessemia
[B] Colour-Blindness
[C] Haemophilia
[D] Leukemia

4)Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-Cotton’ is genetically engineered by inserting a gene from a:
[A] Bacterium
[B] Virus
[C] Microalgae
[D] Protist

5)The instrument that measures arterial blood pressure is known as :
[A] Pyknometer
[B] Hypsometer
[C] Sphygmoscope
[D] Sphygmomanometer

6)Which of the following statements is NOT true regarding the Vitamin C?
[A] Only Vitamin C is to be taken externally, all others are produced in the human body.
[B] Vitamin C is the only vitamin which is also a hormone.
[C] Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C
[D] Vitamin C is a water-soluble vitamin.

7) Which of the following tests is used for the diagnosis of ‘Colour-Blindness’ in people ?
[A] Ishihara Test
[B] Widal Test
[C] ELISA test
[D] Rorschach test

8) Which among the following is not among Micronutrients required for plants?
[A] Molybdenum
[B] Magnesium
[C] Manganese
[D] Zinc

9) What  is the average life of the Red Blood corpuscles?
[A] 100-120 days
[B] 120-140 days
[C] 80-95 days
[D] 70-85 days

10) The hormonal activities of which of the following substances were discovered while studying “foolish seedling” disease in rice?
[A] Cytokinins
[B] Ethylene
[C] Auxins
[D] Gibberellin

Answer
1)C
2)C
3)D
4)A
5)D
6)B
7)A
8)B
9)A
10)D

No comments:

Post a Comment