November 10, 2018

Chemistry MCQ For WBCS 2019

1)Amalgam’ is a term used for an alloy of a metal with :
[A] Copper
[B] Mercury
[C] Lead
[D] Aluminium

2)Gammaxene, D.D.T. and Bleaching powder are important compounds of :
[A] Chlorine
[B] Nitrogen
[C] Sulphur
[D] Phosphorus

3)L.P.G. is a hydrocarbon consisting of a mixture of :
[A] Methane and Butane
[B] Propane and Butane
[C] Ethane and Propane
[D] Ethane and Butane

4)Which among the following was first human-made plastic?
[A] Bakelite
[B] Polyethene
[C] Celluloid
[D] Nylon

5)The Potassium graphite and Calcium Graphite can be mostly used as which among the following?
[A] Moderators
[B] Semiconductors
[C] Superconductors
[D] Lubricants

6)Which among the following minerals is also known as Horn Silver?
[A] Silver Iodide
[B] Silver Chroride
[C] Zinc Phosphate
[D] Silver Sulphide

7)For respiration in deep sea, divers use mixture of:
[A] Oxygen and helium
[B] Oxygen and hydrogen
[C] Oxygen and carbon dioxide
[D] Oxygen, Helium & nitrogen


8)The colors in the fine cut diamond are because of which among the following?
[A] Variance in transparency of diamond
[B] Variance in index of refraction
[C] Presence of Impurities
[D] Existence of definite planer layers

9)An aqueous solution of Sodium Acetate will be of which among the following nature?
[A] Acidic
[B] Basic
[C] Neutral
[D] Either acidic or basic depending upon temperature of solution

10)Which among the following substances is being used most commonly for producing synthetic jet Fuel?
[A] Coal
[B] Natural Gas
[C] Plastic Waste
[D] Biomass

Answer
1)B
2)A
3)B
4)C
5)C
6)B
7)D
8)C
9)B
10)A

No comments:

Post a Comment