November 7, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS 2019

1)Who has been appointed the first-ever female major general in the 47 years history of Bangladesh?
[A] Nasreen Jahan
[B] Selina Hossain
[C] Monica Ali
[D] Susane Giti

2)Which Indian origin personality has been named as Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF)?
[A] Sashi Cheliah
[B] Shand Panesa
[C] Gita Gopinath
[D] Guruswamy Jayraman

3)Which new initiative has been launched by the Government of India (GoI) to promote use of Compressed Bio-Gas (CBG)?
[A] CBG-U
[B] SATAT
[C] STAAR
[D] AMOKSH

4)Which of the following will become the 2nd Indian state after Rajasthan to set up Ministry for cows?
[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Gujarat
[D] Jharkhand

5)Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games 2018?
[A] Mehuli Ghosh
[B] Saurabh Chaudhary
[C] Manu Bhaker
[D] Lakshya Sena

6)Which of the following women physicists has won the 2018 Nobel Prize in Physics?
[A]Dona Gaga
[B] Lisa Randall
[C] Donna Strickland
[D] Gabriela Gonzalez

7)Which of the following union ministries has won the ‘Swachchta Hi Seva’ award, recently?
[A] Ministry of Law and Justice
[B] Ministry of Information and Broadcasting
[C] Ministry of Defence
[D] Ministry of Railways

8)Which of the following women scientists has won the 2018 Nobel Prize in Chemistry?
[A] Christiane Volhard
[B] Ada Yonath
[C] Frances H. Arnold
[D] Carol W. Greider

9)Who has been elected as the new President of Iraq?
[A] Barham Salih
[B] Fuad Masum
[C] Jalal Talabani
[D] Mashal Ajil al-Yawer

10)Which of the following cities is the venue of the first-ever General Assembly of International Solar Alliance (ISA)?
[A] Pune
[B] New Delhi
[C] Chennai
[D] Kolkata

Answer
1)D
2)C
3)B
4)B
5)C
6)C
7)D
8)C
9)A
10)B

No comments:

Post a Comment