November 15, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS 2019



1)Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’. Name the author of this book _____________.
(a) Jagdish Bhagwati
(b) C H Hanumantha Rao
(c) Amartya Sen
(d) Arvind Subramanian

2)Name the team that has clinched the La Liga title 2018 for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.
(a) Deportivo
(b) Real Madrid
(c) Barcelona
(d) Liverpool

3)What is the theme for the International Labour Day 2018?
(a) Construct the Future of Cameroon in Peace, Solidarity and Decent Work
(b) Celebrating the International Labour Movement
(c) None of the given themes is true
(d) Uniting Workers for Social and Economic Advancemen

4)The International Buddhist Conference 2018 was held recently in ____________.
(a) India
(b) Bhutan
(c) Tibet
(d) Nepal

5)Name the city in which the 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in January 2019.
(a) Indore
(b) Allahabad
(c) Varanasi
(d) Pune

6)Name the Eminent Economist and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal who passed away month of may?
(a) Anirban Bhattacharya
(b) Ashok Mitra
(c) Vishwa Bondhu Moitra
(d) Aniruddha Bhattacharya

7)India’s first greenfield skill training centre is proposed to come up in which state?
[A] Odisha
[B] Assam
[C] Tamil Nadu
[D] Manipur

8)Who has been selected for the 2018 Sangita Kalanidhi award of the Music Academy?
[A] S R G Rajanna
[B] Aruna Sairam
[C] K Oman Kutty
[D] Premeela Guru

9)Which of the following states in India has maximum number of Unesco World Heritage Sites?
[A] Rajasthan
[B] Karnataka
[C] Maharashtra
[D] Tamil Nadu

10)Which country to host the 2018 ICC Women’s World T20 tournament?
[A] England
[B] New Zealand
[C] West Indies
[D] South Africa


Answer
1)B
2)C
3)D
4)D
5)C
6)B
7)A
8)B
9)C
10)C

No comments:

Post a Comment