November 8, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS 2019

1)India signed $240 million loan pact with ADB for safe drinking water in which of the following districts of West Bengal?
[A] North 24 Parganas
[B] Bankura
[C] Purba Medinipur
[D] All of the above

2)What is the theme of the 2018 World Habitat Day (WHD)?
[A] Cities and Climate Change
[B] Housing at the Centre
[C] Municipal Solid Waste Management
[D] Cities, magnets of hope

3)India has launched which humanitarian assistance operation to provide assistance to the earthquake and tsunami victims in Indonesia?
[A] Operation Trident
[B] Operation Samudra Parakram
[C] Operation Maitri
[D] Operation Samudra Maitri

4)Who has been appointed the Chief Statistician of India (CSI)?
[A] T A Vina
[B] Nipun Singh
[C] Pravin Srivastava
[D] Malti Saxena

5)India’s first ‘Methanol Cooking Fuel Program’ has launched in which state?
[A] Assam
[B] Manipur
[C] Himachal Pradesh
[D] Jammu & Kashmir

6)The Indo-Japan bilateral maritime exercise “JIMEX 18” has started at which of the following cities?
[A] Chennai
[B] Kochi
[C] Visakhapatnam
[D] Agartala

7)Who has been appointed the new deputy National Security Advisor (NSA)?
[A] Puneet Khanna
[B] R N Ravi
[C] Samant Goel
[D] V Johri

8)Who has become the India’s first judoka to win a medal at the Olympics – junior or senior?
[A] Garima Chaudhary
[B] Kalpana Thoudam
[C] Tababi Devi Thangjam
[D] Shushila Likmabam

9) Which of the following have been awarded the 2018 Nobel Prize for Economics?
[A] Damian Roland and Christina Choung
[B] William Nordhaus and Paul Romer
[C] Daniel Kahneman and Richard H. Thaler
[D] Friedrich Hayek and Elinor Ostrom

10)Who clinched India’s first gold medal at the 2018 Jakarta Asian Para Games?
[A] Paramjeet Kumar
[B] Sandeep Chaudhary
[C] Farman Basha
[D] Devanshi Satijawon


Answer
1)D
2)C
3)D
4)C
5)A
6)C
7)B
8)C
9)B
10)B

No comments:

Post a Comment