November 12, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS Preliminary Exam 2019

1)Who has been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament in Geneva?
 A)Ajay Singh
 B)Pankaj Sharma 
 C) Navtej Sharna
 D)Sandeep Bhattarcharya

2)Who was appointed as special representative of young people by UNICEF?
A)Ajay Singh
B)Preeti Sheoran
C)Dilip Shenoy
D)Ravi Venkatesan

3)Exercise Sahyog Hop Tac 2018 is between India and which country?
A)Japan
B)Vietnam
C)Australia
D)Sri Lanka

4)Which state became the 23rd state to become Open Defecation Free in India?
A)Manipur
B)Sikkim
C) Mizoram
D)Arunachal Pradesh

5)Who were awarded the Noble Prize in Physiology or Medicine for their pioneering work in the fight against cancer?
A)James P Allison and Tasuko Honjo
B)Jeffrey C. Hall and Michael Rosbash
C)Tasuko Honjo and Michael W. Young
D)Michael Rosbash and James P Allison

6)The 3rd Youth Olympic Games began in which country?
A)Argentina
B)France
C)Mexico
D)India

7)According to the RBI’s 4th bi monthly Monetary Policy Review announced in October, what is the current Repo Rate?

A)6.5%
B)6.4%
C)6.25%
D)6.75%

8)Russia’s Igor Akinfeev announced his retirement recently from sports. He was related to which sport?
A)Cricket
B)Football
C)Boxing
D)Badminton

9)India’s first National Dolphin Research Centre will soon be opened in which city?
A)Lucknow
B)New Delhi
C)Patna
D)Surat
   
10)India’s first “Methanol Cooking Fuel Program” is to be launched in which state?
A)Karnataka
B)Telangana
C)Sikkim
D)Assam


Answer
1)B
2)D
3)B
4)A
5)A
6)A
7)A
8)B
9)C
10)D


   

No comments:

Post a Comment