November 22, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)Who has won the best actor award at the 2018 Dadasaheb Phalke Awards?
[A] Salman Khan
[B] Akshay Kumar
[C] Shah Rukh Khan
[D] Salman Khan

2)The first-ever joint Army exercise “Harimau Shakti 2018” has started between India and which country?
[A] Singapore
[B] Vietnam
[C] Malaysia
[D] Indonesia

3)The GOBAR-DHAN scheme has launched from which state to promote wealth and energy from waste?
[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Madhya Pradesh
[D] Haryana

4)Ashok Mitra, the noted scholar has passed away. He belonged to which state?
[A] Assam
[B] West Bengal
[C] Jharkhand
[D] Odisha

5) Who has been appointed the new chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of Parliament?
[A] Ghulam Nabi Azad‎
[B] Mallikarjun Kharge
[C] Jyotiraditya Scindia
[D] Kamal Nath

6) Which state has become the first Indian state to provide digitally-signed land record receipts?
[A] Maharashtra
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Uttar Pradesh

7)Who has been named the Football Writers’ Association (FWA) Footballer of the Year for 2017-18?
[A] Cristiano Ronaldo
[B] Lionel Messi
[C] Kevin De Bruyne
[D] Mohamed Salah

8) Who has been named the new Prime Minister of Armenia?
[A] Nikol Pashinian
[B] Serzh Sargsyan
[C] Emma Khashmanyan
[D] Mike Minasyants

9) Who has been appointed the new Cabinet Secretary of India?
[A] Pradeep Kumar Sinha
[B] Ajit Seth
[C] Hasmukh Adhia
[D] K. M. Chandrasekhar

10) The 15th Finance Commission has constituted an Advisory Council to advise and assist the Commission. It will be headed by whom?
[A] Neelkanth Mishra
[B] Sanjeev Gupta
[C] Surjit S. Bhalla
[D] Arvind Virmani


Answer
1)B
2)C
3)D
4)B
5)B
6)A
7)D
8)A
9)A
10)D

No comments:

Post a Comment