November 27, 2018

Current Affairs MCQ For WBCS Preliminary 2019

1) Which of the following has become the India’s first city to have a common mobility card for rides on public buses and the metro?
[A] Kolkata
[B] Chennai
[C] Kochi
[D] Delhi

2) Which Bollywood personality has become the official brand ambassador of Sikkim?
[A] Irrfan Khan
[B] Naseeruddin Shah
[C] Akshay Kumar
[D] AR Rahman

3) The world’s largest Ice festival has started in which country?
[A] China
[B] Japan
[C] Italy
[D] United States

4) Which country has recently banned teaching of English language in primary schools to fight against western cultural invasion?
[A] Iraq
[B] Iran
[C] Israel
[D] UAE

5)Who has won the 2018 Kolkata Open International Invitation Snooker Championship?
[A] Aditya Mehta
[B] Brijesh Damani
[C] Alfie Burden
[D] Laxman Rawat

6)new Chairman of the Indian Space Research Organisation (ISRO)?
[A] Narinder Singh Kapany
[B] Amar Gupta
[C] Narinder Singh Kapany
[D] K Sivan

7) Which CABE Sub-Committee on girl child education has recommended free education for girls up to PG level?
[A] Himanta Sharma committee
[B] Neera Yadav committee
[C] Kadiam Srihari committee
[D] Prakash Javadekar committee

8) Which committee has been constituted by the Election Commission (EC) to suggest changes to Representation of the People Act in view of social media expansion?
[A] Umesh Sinha committee
[B] N K Singh committee
[C] Pukhraj Kukreja committee
[D] Nilesh Gupta committee

9) Which country has granted citizenship to Julian Assange, the founder of WikiLeaks?
[A] United Kingdom
[B] Ecuador
[C] Sweden
[D] South Korea

10) Who has been appointed as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games (WOG-2018) by the Indian Olympic Association (IOA) ?
[A] Dhruv Batra
[B] Abhinav Bindra
[C] Harjinder Singh
[D] Mary Kom



Answer
1)D
2)D
3) A
4) B
5) A
6) D
7) C
8) A
9) B
10) C

No comments:

Post a Comment