November 4, 2018

Current Affairs Quiz For WBCS Preliminary Exam

1)Which of the following has become the India’s first tribal language to get a Wikipedia edition in its native script?
[A] Maithili
[B] Santhali
[C] Bodo
[D] Dogri

2)Which of the following has been declared the cleanest railway station in the A1 category, as per 2018 cleanliness survey for Indian Railways?
[A] Jaipur
[B] Tirupati
[C] Jodhpur
[D] Warangal

3)Which country has successfully tested its first cutting-edge waverider hypersonic aircraft “Starry Sky-2”?
[A] China
[B] Japan
[C] Russia
[D] United States

4)Who has been named as the 2017 All India Football Federation (AIFF) Player of the Year in the men’s category?
[A] Anirudh Thapa
[B] C R Srikrishna
[C] Sunil Chhetri
[D] Subrata Pal

5)Which of the following is the official mascot for the 2020 Tokyo Paralympic Games?
[A] Someity
[B] Keito
[C] Zabivaka
[D] Miraitowa

6) It is in news that the tiger population in the reputed Mudumalai Tiger Reserve (MTR) has doubled to 60 from 30. The MTR is located in which state?
[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh

7)Which country’s team has won the boy’s title at the WSF-World junior squash team championship 2018?
[A] Czech Republic
[B] USA
[C] Egypt
[D] India

8) Which acclaimed Bengali author has passed away, whose story ‘Abhimanyu’ was made into a Hindi movie ‘Ek doctor ki maut’?
[A] Vijayendra Ghatge
[B] Ramapada Chowdhury
[C] Sushant Sanyal
[D] Subhash Mukhopadhyay

9) Which country is hosting the 10th edition of BRICS Summit 2018?
[A] South Africa
[B] Brazil
[C] Russia
[D] China

10) The world’s first-ever thermal battery plant has been inaugurated in which Indian state?
[A] Andhra Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Karnataka
[D] Odisha

Answer
1)B
2)C
3)A
4)C
5)A
6)C
7)C
8)B
9)A
10)A

No comments:

Post a Comment