November 7, 2018

Economy MCQ For WBCS 2019

1)The First Five-Year Plan was submitted to the Parliament in
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1952

2)The Indian economy is described as a
(a) developed economy
(b) Urban developed economy
(c) Developing economy
(d) Backward economy

3)The Indian Financial Year begins on
(a) January 1
(b) April 1
(c) July 1
(d) None of these

4)The National Stock Exchange of India was established in
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

5)Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(a) Dr S. Radhakrishnan
(b) Dr Rajendra Prasad
(c) Pt Jawaharlal Nehru
(d) None of these

6) The largest share of revenue receipts
of the State Government comes from
(a) General sales tax
(b) Land revenue
(c) Share of union excise duty
(d) Registration fees

7)When did india become a member of the international monetary Fund?
(a)1952
(b)1950
(c)1947
(d)1945

8)The maximum impact of direct tax is on
(a) Income
(b) Price of consumer goods
(c) Price of capital goods
(d) Price of agricultural output

9) In which of the Five-Year Plans the outlay for the UTs was merged in the outlay of states for the first time?
(a) Ninth
(b) Tenth
(c) Eleventh
(d) None of these

10)The ‘Interest Rate Policy’ is a component of
(a) Fiscal Policy
(b) Monetary Policy
(c) Trade Policy
(d) Direct Control


Answer
1)C
2)C
3)B
4)C
5)C
6)A
7)D
8)A
9)A
10)B

No comments:

Post a Comment