November 13, 2018

Economy MCQ For WBCS Preliminary Exam 2019

1)National Small Savings Fund is a part of which among the following?
[A] Consolidated Fund of India
[B] Public Account of India
[C] Contingency Fund of India
[D] Prime Minister’s Relief Fund

2)Foreign Direct Investment(FDI) and Foreign Institutional Investment(FII) are distinct in terms of?
[A] FDI brings capital, technology & management and FII brings only capital
[B] FDI targets specific sectors and FII help in increasing foreign capital availability
[C] FII is considered more stable
[D] FII targets both primary and secondary market while FDI targets only primary.

3)Economic growth is normally coupled with?
[A] Inflation
[B] Hyper Inflation
[C] Deflation
[D] Stagflation

4)Which among these is most volatile Foreign Capital?
[A] External Commercial Borrowings
[B] Foreign Direct Investment
[C] Loans from International Financial Institutions
[D] Foreign Portfolio Investment

5)Which among the following correctly denotes the Primary Deficit?
[A] Revenue Expenditure – Revenue Receipts
[B] sum of the net increase in holdings of treasury bills of the RBI and its contributions to the market borrowing of the government.
[C] Budgetary Deficit + Govt. market borrowings and liabilities
[D] Fiscal Deficit – Interest Payments


6)What is the full form of LIBOR (The interest rate at which banks offer to lend funds in the interbank market)
[A] Liverpool Inter Bank Offered Rate.
[B] London Inter Bank Offered Rate.
[C] Las Vegas Inter Bank Offered Rate.
[D] Los Angeles Inter Bank Offered Rate.

7)National Food Grain Movement Plan is primarily related to which among the following?
[A] Development of new seed varieties of food grains
[B] Opening food grain seeds villages
[C] Modernization of Public Distribution System
[D] All the above


8)Interests payable on savings bank accounts in India is ___
[A] Not regulated
[B] Regulated by RBI
[C] Regulated by Central Government
[D] Regulated by State Governments

9)Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a _____?
[A] Demand Draft
[B] Cheque
[C] Bill of Exchange
[D] Promissory Note

10)In which of the following years, the Family Planning Insurance Scheme was launched in India?
[A] 2004
[B] 2005
[C] 2006
[D] 2007


Answer
1)B
2)A
3)A
4)D
5)D
6)B
7)C
8)A
9)D
10)B

No comments:

Post a Comment