November 14, 2018

General Science MCQ For WBCS 2019

1)The Supersonic jets tend to cause
(a) Destruction of ozone layer
(b) Sound pollution
(c) Nervous system breakdown
(d) All of the above

2)Different notes are produced by a flute by
(a) Closing and opening the holes
(b) Closing the holes
(c) Closing the alternate holes
(d) Closing the last two holes

3)The bats can fly in the dark because
(a) They have a better vision in the dark
(b) The light startles them
(c) They produce ultrasonics
(d) None of the above

4)Which of the following metals is used in the electromagnets ?
(a) Soft iron
(b) Stainless steel
(c) Cobalt
(d) Copper

5)An ordinary clock loses time in summer.This is because
(a) The length of the pendulum increases
and time period increases
(b) The length of the pendulum increases
and time period decreases
(c) The length of the pendulum decreases and time period increases
(d) The length of the pendulum decreases and time period decreases

6)BCG vaccination is to be given to a new born child
(a) Immediately after birth
(b) Within 48 hours
(c) Within seven days
(d) Within six months

7)When light enters a closed room through a small hole in the door, the image of an outside building appears as inverted on the opposite wall.
This is because
(a) The hole acts as a convex lens
(b) Light takes curvature at the edges of the hole
(c) Of rectilinear propagation of light
(d) The hole acts as a concave lens

8)Decomposition of organic matter is due to
(a) Virus
(b) Fungi
(c) Bacteria
(d) None of these

9)When a man circles round the earth in a satellite, then
(a) His mass becomes zero but weight
remains constant
(b) Mass remains constant but weight
becomes zero
(c) Both mass and weight remain constant
(d) Both mass and weight remain zero

10)Gobar gas contains mainly
(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Ethylene
(d) Carbon monoxide


Answer
1)A
2)A
3)C
4)A
5)A
6)A
7)C
8)C
9)B
10)B

#Pscguide.in

No comments:

Post a Comment