November 28, 2018

General Science MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)Which of the following elements exists in maximum quantity in atmosphere ?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Carbon
(d) Nitrogen

2)If a toy boat in a tank sinks, the level of water will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Fluctuate
(d) Remain the same

3)Which of the following is the correct sequence in order of  increasing power consumption ?
(a) Television, Fan, Electric Kettle, Electric Iron
(b) Television, Fan, Electric Iron, Electric Kettle
(c) Fan, Television, Electric Kettle, Electric Iron
(d) Fan, Television, Electric Iron, Electric Kettle

4)Soybeans are rich in
(a) Proteins
(b) Vitamin A
(c) Minerals
(d) Carbohydrates

5)To increase the voltage of alternative current, we can use
(a) Capacitor
(b) Transformer
(c) Inverter
(d) Rectifier

6)Which of the following statements is incorrect ?
(a) Entropy is a quantity introduced to give clear expression to the results of thermodynamics
(b) Change in entropy is defined as the ratio of the amount of heat taken up to the absolute temperature
(c) Change in entropy is directly proportional to the amount of heat taken up
(d) The entropy of a system is a measure of its degree of disorder

7)Which of the following diseases is hereditary ?
(a) Haemophilia
(b) Tuberculosis
(c) Cancer
(d) Dysentery

8)Temperature in human beings is controlled by
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Hypothalamus gland
(d) Adrenal gland

9)Blight’ ­ the disease of potato can be cured by
(a) Diathane
(b) Bordeaux mixture
(c) Dionine T-4
(d) Agrimycin and Ceresan

10)Urea is prepared by the chemical reaction of
(a) Ammonia and Carbon dioxide
(b) Ammonium sulphate and calcium chloride
(c) Acetamide and ethyl alcohol
(d) Chlorine and water



Answer
1) D
2) A
3) C
4) A
5) B
6) C
7) A
8) A
9) B
10) A

No comments:

Post a Comment