November 9, 2018

Geography MCQ For WBCS 2019

1)Which of the following is a trans Himalayan river?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Sutlej
(d) Ravi

2)Which of the following rivers lies in a rift valley?
(a) Luni
(b) Chambal
(c) Son
(d) Tapi

3)Narmada originates from its source situated in the State of
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh

4)The Jog Fails are situated on the
(a) Tapi river
(b) Saravathi river
(c) Cauvery river
(d) Bhima river

5)Why is the Delta of the Indus small compared to the Delta of
the Ganga?
(a) The Indus traverses a shorter distance than the Ganga
(b) The Indus is not as broad as the Ganga
(c) The path of the Indus is through arid area, whereas the Ganga collects more water alone its path of the sea
(d) None of the above

6)The Indian riven of the Indus Basin are
(a) Sutlej, Beas and Ravi
(b) Ganga, Beas and Sutlej
(c) Betwa, Sone and Kosi
(d) Gomati, Kosi, Gandak

7)Beas flows through the State of
(a) Punjab, Haryana and Rajasthan
(b) Punjab, Haryana, and Jammu
(c) Punjab and Himachal Pradesh
(d) Punjab and Haryana

8)River Cauvery flows through the state of
(a) Madhya Pradesh, Maharashtra and Tamil Nadu
(b) Karnataka, Kerala and Tamil Nadu
(c) Madhya Pradesh, Gujarat and Tamil Nadu
(d) Kerala, Karnataka and Andhra Pradesh

9)The Arabian Sea lies to
(a) North-East of India
(b) South-West of India
(c) South-East of India
(d) North-West of India

10)Which of the following States of India do not lie entirely in the Tropical Zone of the Earth?
(a) Kerala and Tamil Nadu
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Maharashtra and Andhra Pradesh


Answer
1)C
2)D
3)C
4)C
5)C
6)A
7)D
8)B
9)B
10)B

No comments:

Post a Comment