November 16, 2018

Geography MCQ For WBCS 2019


1)The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at
A.Guwahati       
B. Jamnagar
C. Mumbai         
D. Chennai

2)The neighouring country of India which has the smallest area is __________.
A.Bhutan
B.Nepal
C.Sri Lanka
D. Bangladesh

3)Indian Standard Maridian passes through the states of UP,MP and ____________.
A.AP and Karnataka
B.Karnataka and Tamilnadu
C.AP and Tamilnadu
D.Orissa and AP

4)How many states and union territories of India have sea coast?
A.9 States and 5 Union Territories
B.8 States and 3 Union Territories
C.9 States and 4 Union Territories
D. States and 3 Union Territories

5)Which atomic power station in India is built completely indigenously ?
A. Kalpakkam
B. Narora
C. Rawat Bhata
D. Tarapore

6)The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called?
A.the Palghat gap
B.the Bhorghat pass
C.the Thalgat pass
D.the Bolan pass

7)The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is?
A.north of Tropic of Cancer
B.south of the Equator
C.south of the Capricorn
D.north of the Equator

8)The zonal soil type of peninsular India belongs to
A.red soils
B.yellow soils
C.black soils
D.older alluvium

9)Arrange the following oil refineries of India from west to east:
1. Koyali
2. Bongaigaon
3. Mathura
4. Haldia
Select the correct answer using the code given below
1.3-1-2-4
2.1-2-3-4
3.1-3-4-2
4.2-4-3-1

10)Tamil Nadu is a leading producers of mill – made cotton yarn in the country. What could be the reason?
1. Black cotton soil is the predominant type of soil in the State.
2. Rich pool of skilled labour is available.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2


Answer
1)B
2)A
3)D
4)C
5)A
6)A
7)D
8)A
9)C
10)B

No comments:

Post a Comment