November 20, 2018

Geography MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)Jhum Cultivation’ is connected with
(a) Tribal people
(b) Delta cultivation
(c) Dry farming
(d) Hilly people

2)In which of the following States the yield of forest wealth per acre is highest?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Kerala
(d) Assam

3)The maximum percentage of the tribal
population in India constitutes
(a) Bhils
(b) Santhals
(c) Mundas
(d) Nagas

4)Which among the following States
possesses oil resources based on
geographical location ?
(a) Kerala
(b) Nagaland
(c) Assam
(d) Meghalaya

5)At which place will you find maximum
sunlight in December ?
(a) Kanyakumari
(b) Pune
(c) Calcutta
(d) Leh

6)Maximum number of workers are employed in which of the following industries in India ?
(a) Sugar
(b) Textiles
(c) Jute
(d) Iron and Steel

7)India earns maximum foreign exchange by the export of which of the following
commodities?
(a) Iron
(b) Tea
(c) Jute
(d) Sugar

8)The winter rain in Madras is caused by
(a) South-West Monsoons
(b) North-East Monsoons
(c) Intense land and sea breezes
(d) Cyclonic winds in the Bay of Bengal

9)“Laterite Soil” is found in India in
(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghats
(c) Deccan Plateau
(d) Satpura region in Madhya Pradesh

10)The extinctive type of lions are mostly found in
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Uttar Pradesh

Answer
1)D
2)D
3)A
4)C
5)A
6)B
7)B
8)B
9)A
10)A

1 comment:

  1. Respected Sir/ Madam,answer gulo under line/ colour kore diley amader note down kortey ba portey subhidey hobey

    ReplyDelete