November 23, 2018

Geography MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)The Indian States which have common borders with Pakistan are
(a) Gujarat, Himachal Pradesh, Haryana and Jammu & Kashmir
(b) Gujarat, Jammu & Kashmir, Punjab and Rajasthan,
(c) Jammu & Kashmir, Haryana, Rajasthan and Punjab
(d) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan

2)Which of the Indian states has the maximum number of common borders with other Indian States?
(a) West Bengal
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka

3)Which one of the following lives the three largest states of India (in terms of geographical area) in the  correct descending order?
(a) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan

4)One of the states not bisected by the Tropic of Cancer is
(a) Odisha
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan

5)Which of the following do not have a common boundary with Bangladesh?
(a) Meghalaya
(b) Mizoram
(c) Tripura
(d) Arunachal Pradesh

6)The Garo, Khasi and Jaintia hills were formed in the same age as the
(a) Himalayas
(b) Shiwalik Range
(c) Malwa Plateau
(d) Himachal Range

7)The main difference between the Eastern Ghats and the Western Ghats is the matter of
(a) continuity
(b) proximity of coast
(c) ending in Nilgiris
(d) height

8)The Satpura range is situated between two west flowing rivers, They are
(a) Narmada and Luni
(b) Narmada and Tapi
(c) Tapi and Mahi
(d) Mahi and Luni

9)The glacier of the Nubra Valley the longest one with a length of over 72 km is called the _____ glacier.
(a) Hispar
(b) Siachen
(c) Biafo
(d) Baltaro

10)The first range of Himalayas to the North of Ganga Plains is the
(a) Satpura Mountains
(b) Shiwaliks
(c) Garo Hills
(d) Khasi Hills


Answer
1)B
2)C
3)A
4)A
5)D
6)C
7)A
8)B
9)B
10)B

No comments:

Post a Comment