November 2, 2018

Geography Quiz For WBCS Preliminary Exam

1) An Inland water transit and trade protocol exists between India and which among the following neighbors?
[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Pakistan
[D] Myanmar

2)Which among the following Gulfs is noted for the extreme rise and fall of its tides, making it ideal location for Tidal energy ?
[A] Gulf of Mannar
[B] Gulf of Khambat
[C] Gulf of Kutch
[D] Both 2 and 3

3)Famous tourist spots viz. Chatham Saw Mill, Wandoor Beach, Mount Harriet & Limestone Caves are located in which state?
[A] Goa
[B] Andaman & Nicobar Islands
[C] Lakshadweep
[D] Tamil Nadu

4) After Wells and Tube wells, which among the following is the largest source of Irrigation in India?
[A] Canals
[B] Tanks
[C] Rivers
[D] Ponds and Lakes

5) Which among the following is not a Major agri-export of India?
[A] Marine Products
[B] Cashew
[C] Pulses
[D] Cereals

6)Centre for Earth Science Studies” is located in ?
[A] Goa
[B] Bangalore
[C] Thiruvananthapuram
[D] Patiala

7) Which among the following is a riverine (Inland River) port?
[A] Chennai
[B] Kandla
[C] Kolkata
[D] Tutikorin

8)“Rubber Board of India” is located at?
[A] Kozhikode
[B] Kasaragod
[C] Kottayam
[D] Kannur

9) Mullaperiyar Dam” has been a long pending issue between which of the following two states?
[A] Karnataka & Kerala
[B] Andhra Pradesh and Tamil Nadu
[C] Karnataka & Tamil Nadu
[D] Tamil Nadu and Kerala

10) Brookside Bungalow ” is located in which of the following states?
[A] Assam
[B] Meghalaya
[C] Tripura
[D] Nagaland

Answer
1)B
2)D
3)B
4)A
5)C
6)C
7)C
8)C
9)D
10)B

2 comments:

  1. Been reading this site for awhile now, always has really good posts and topics please keep it up! loads of blogs are going under lately from lack of new posts etc. Education makes an individual able to contribute and to participate in the society. It not only makes him able to contribute but also makes him able to bring news changes in different fields of the society.

    - Sandeep Pai
    Contact me @ Panseva

    ReplyDelete