November 6, 2018

History MCQ For WBCS 2019


1)Who among the following were also known as Tocharians?
[A] Kushanas
[B] Hunas
[C] Greeks
[D] Shakas

2)In which of the following Buddhist councils, the Buddhism was divided into Sthaviravada and second Mahasamghikas?
[A] First Budhdist Council
[B] Second Budhdist Council
[C] Third Budhdist Council
[D] Fouth Budhdist Council

3)Bring out the only incorrect statement:
[A] Lothal was a port city
[B] Shikaripura Ranganatha Rao discovered many harappan sites in India
[C] Yajurveda is a collection of sacrificial formulae
[D] Yajurveda mentions the battle of ten kings

4)Bring out the only incorrect statement:
[A] Brihadrath was the last ruler of mauryan Dynasty
[B] Devabhuti was the last ruler of Sunga Dynasty
[C] Ajatashatru was the last ruler of Haranyaka Dynasty
[D] Dhana Nanda was the last ruler of Nanda Dynasty

5)Which among the following Buddhist Text is considered to have been recorded by Buddha himself?
[A] Dhammaghosa
[B] Buddhaghosa
[C] Dhammapada
[D] Abhidhamma

6) Who among the following established Mewar Kingdom in Rajasthan ?
[A] Nagaditya
[B] Shiladitya
[C] Bappa Rawal
[D] Mahdenra II

7)The Bijak Inscription is related to which among the following kings?
[A] Samudra Gupta
[B] Ashoka
[C] Pulkesin II
[D] Chandra Gupta

8)Consider the following statements:
 I) Both Nalanda University and Vikramshila University Flourished during Pala Dynasty
   ii) Both Nalanada University and Vikramshila University were destroyed by Khilji rulers
Which among the above statements hold correct?
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

9)The first Buddhist Council was held at Rajagriha ________?
[A] Shortly after Budhha’s Death
[B] Shortly before Buddha’s Death
[C] A century After Buddha’s Death
[D] A century After Buddha’s Death

10)Which among the following Mahajanpada was located south most comparing to other Mahajanpadas?
[A] Magadha
[B] Avanati
[C] Assaka
[D] Kamboj

Answer
1)A
2)B
3)D
4)C
5)C
6)C
7)B
8)A
9)A
10)C

No comments:

Post a Comment