November 10, 2018

History MCQ For WBCS 2019

1)Who among the following said that “The Rowlatt Act is a Preventive Murder“?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Lala Lajpat Rai
[C] Edwin Samuel Montagu
[D] Jawahar Lal Nehru

2)To do something for the Indigo Planters, who among the following persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran?
[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] Rajkumar Shukla
[C] Brij Kishore
[D] Mahadev Desai

3)Which among the following was the First Revolutionary organization of Bengal ?
[A] Hindustan Socialist Party
[B] Anushilan Samiti
[C] India House
[D] Jugantar Party

4)“NEW LAMPS FOR OLD” was written by?
[A] Bipin Chandra Pal
[B] Aurobindo Ghosh
[C] Bal Gangadhar Tilak
[D] Ashwani Kumar

5)RESPONSIVIST Class of Leaders belonged to?
[A] Gandhians
[B] No Changers
[C] Muslim League
[D] Swarajists

6)Who among the following was the religious guru of Shivaji?
[A] Tukaram
[B] Eknath
[C] Jnaneshwar
[D] Ram Das

7)Which legendary Sufi saint of Chishti order was popularly known as ‘Chirag-e-Dehlavi (Chirag of Delhi)’?
[A] Nizamuddin Auliya
[B] Shaikh Nasiruddin Mahmud
[C] Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
[D] None of the above

8)Which of the following Mughal emperors was famous as Shah-i-Bekhabar ?
[A] Shah Alam
[B] Jahangir
[C] Shahjahan
[D] Bahadur Shah I

9)Which among the following is incorrect regarding Buland darwaja?
[A] It was built by Akbar in 1602
[B] It was built in Fatehpur Sikri
[C] It was built to commemorate Akbar’s victory on Gujarat only
[D] All are correct

10). After the attack of Mahmud of Ghazanavi, who among the following reconstructed the Somnath Temple?
[A] Bhimraja -I
[B] Bhimdev
[C] Mularaj I
[D] Jay Singh Siddharaaj

Answer
1)C
2)B
3)B
4)B
5)D
6)D
7)B
8)D
9)D
10)B

1 comment: