November 19, 2018

History MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)The Interim Government at the Centre after independence was formed
(a) After the visit of Cripps Mission
(b) Before the visit of Cripps Mission
(c) After Mountbatten submitted his plan
(d) After the visit of the Cabinet Mission

2)Who was the Prime Minister of U.K. at the time of India’s Independence ?
(a) Lord Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Lord Mountbatten
(d) Harold Wilson

3)The Lucknow Congress Session of 1916
refers to
(a) Concession of separate electorates for
the Muslims by the Congress Party
(b) Merger of Muslim League into Congress
(c) Selection of Muslim leader as the
Congress President
(d) None of the above

4)Who commented “the Cripps Mission was a post-dated cheque on a crashing bank” ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Patel

5)Who was the famous Deccan Hindu King whose fleet crossed the Bay of Bengal with an army and conquered a number of sates in Sumatra, Java and Malaysia ?
(a) Rajaraja I
(b) Rajendra Chola
(c) Pulakesin
(d) Mahipala II

6)Which of the following was the most
important characteristic of Kanishka’s rule ?
(a) Expansion of Buddhism outside India
(b) Reemergence of Jainism
(c) Fourth Buddhist Council at Srinagar
(d) Gandhara School of Art

7)Sultanates of Delhi have taken which of the following in their buildings from the ancient architecture?
(a) Mehrab
(b) Gumbaj
(c) Arched openings
(d) Decoration figures

8)Who were ‘Jagirdars’ during the reign of Akbar ?
(a) Large estate owners
(b) Officials of state who were given ‘jagir’ in place of cash pay
(c) Revenue collectors
(d) Autonomous rulers under Akbar

9)The DYARCHY as introduced by the
Government of India Act,1919 postulated which of the following ?
(a) A system of dual government in Bengal
(b) Backward classes were entitled to vote
(c) A few subjects were transferred to the
Provincial Ministries and the rest retained by the Executive Council
(d) Hindus and Muslims could vote
separately

10)What was not the most important feature of land revenue system of Akbar ?
(a) Collection of land revenue in kind or cash
(b) Collection of land revenue based on
accurate measurement of land
(c) Collection of land revenue directly at the central treasury
(d) Fixation of rates


Answer
1)D
2)A
3)A
4)A
5)B
6)C
7)C
8)A
9)C
10)C

No comments:

Post a Comment