November 26, 2018

History MCQ For WBCS Preliminary 2019

1) Lalita Mahal that was specially built as a residence of Viceroy of British India is located in which of the following city?
[A] Mysore
[B] Hyderabad
[C] Chennai
[D] Kolkata

2) Mahatma Ghandhi’s remarks, “A Post-dated cheque on a crumbling bank” was regarding the proposals of which of the following?
[A] Government of India Act 1935
[B] Wavel Plan
[C] Cripps Mission
[D] Simon Commission

3) Which among the following provisions was not provided by the Charter Act of 1833?
[A] Governor General of Bengal was made the Governor General of India
[B] Government of Bombay and Madras were deprived of their legislative powers
[C] The activities of East India Company as a commercial entity ended
[D] The Portfolio system was given a statutory Recognition

4) Who among the following famous personalities had started a magazine called “Lisan-ul-Sidq’” ?
[A] Maulana Abul Kalam Azad
[B] APJ Abdul Kalam
[C] Dr. Zakir Hussain
[D] Dr. Hamid Ansari

5) Which among the following was the only session in which Mahatma Gandhi elected as Congress President?
[A] Lucknow
[B] Belgaum
[C] Mumbai
[D] Karachi

6) From which of the following places Komagata Maru started its journey?
[A] Singapore
[B] Japan
[C] Kolkata
[D] Honkong

7) Who among the following is also known as “Gandhi of Bihar”?
[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] Babu Kunwar Singh
[C] Jayaprakash Narayan
[D] Sheel Bhadra Yagee

8)All India Harijan Sangha established by Mahtama Gandhi, in the year
(a) 1935                                               
(b) 1932
(c) 1920                                               
(d) 1927

9)The first Indian leader to undergo imprisonment
(a) C Vijaraghavachari                        
(b) B G Tilak
(c) Bipin Chandra Pal                         
(d) Dadabhai Noroji

10)First census in India was conducted at the time of
(a) Lord Mayo                             
(b) Lord Lytton
(c) Lord Auckland                               
(d) Sir John Napier


Answer
1)A
2)C
3)D
4)A
5)B
6)D
7)A
8)C
9)A
10)A

No comments:

Post a Comment