November 16, 2018

History MCQ For WBCS Preliminary Exam 2019

1)Which party was in power in U.K. when India became independent
(a) Labour
(b) Conservative
(c) Liberal
(d) None of these

2)Which of the following throws light on
Harappan Culture ?
(a) Archaeological excavations
(b) The script on copper sheets
(c) Rock edicts
(d) All of the above

3)Who participated the least in the Indian National Movement?
(a) Capitalists
(b) Landlords and Merchants
(c) Princes of States
(d) Government officials

4)Which is not the Indo-Aryarn language?
(a) Gujarati
(b) Tamil
(c) Oriya
(d) Marathi

5)Why could British only succeed in trade and commerce in India?
(a) Because of government backing
(b) Quality of merchandise
(c) Naval superiority
(d) All of the above

6)Who evolved the national consciousness as a formal concept?
(a) B.G. Tilak
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Surendranath Bannerjee

7)“Bijanti” government is compared to the Chola’s for
(a) Rural democracy
(b) Administrative system
(c) Land revenue collection system
(d) Display of wealth

8)What was the important reason for the fall of Vijayanagar Empire ?
(a) Unity among the Muslim rulers
(b) Internal instability and weakness of
Princes
(c) Moplah’s rebellion
(d) Economic bankruptcy

9)During Aurangzeb’s reign, which of the
following were not included in his
government ?
(a) Rajputs
(b) Pathans
(c) Marathas
(d) All of these

10)The worship of idols started in India in
(a) Pre-Aryan period
(b) Gupta period
(c) Mauryan period
(d) Kushan period

Answer
1) A
2) A
3) C
4) B
5) C
6) D
7) D
8) A
9) C
10) B

No comments:

Post a Comment