November 1, 2018

History Quiz For WBCS Preliminary Exam

1) Which among the following is/ are considered to be the first tangible evidence of expansion of Buddhism?
[A] Statues of Buddha
[B] Edicts of Ashoka
[C] Mahavibhasa
[D] Jataka Tales

2) Which among the following was the capital of Vatsa Mahajanapada?
[A] Mathura
[B] Bairath
[C] Kausambi
[D] Kashi

3)Bring out the only incorrect statement :
[A] central Water Commission is located at New Delhi
[B] Year 1581 is known for a new religion launched in India
[C] Harisena Composed the Prayag Prashasti
[D] Vitasta was the older name of Chenab river

4) Which among the ancient Indian Play has referred to the defeat of Yavanas on the bank of River Sindhu in the hands of Vasumitra?
[A] Raghuvamsa
[B] Malvikagnimitram
[C] Vikramorvashiyam
[D] Dasakumarcharita

5)Which among the following is considered to be the official law book of the Guptas?
[A] Manusmriti
[B] Parashara Smriti
[C] Yajnavalkya Smriti
[D] Vyasa Smriti

6)Which of the following Indian playwright was imitated by Ceylon King Kumaradasa, the author of Janakiharana?
[A] Bharavi
[B] Kalidasa
[C] Bhatti
[D] Vagbhatta

7) Which among the following Second Buddhist Council was held ?
[A] Satparni
[B] Vaishali
[C] Patliputra
[D] Kundal Vana

8) Which among the following was the earliest drama of Kalidasa?
[A] Vikramorvishiyam
[B] Malvikagnimitram
[C] Abhijnanshakuntalam
[D] Kumarasambhava

9)Who among the following was known to have worked in Medicine?
[A] Saumilla
[B] Sudraka
[C] Shaunaka
[D] Susruta

10)Which of the following Chinese pilgrim gives account of the First Gupta Ruler?
[A] Fa Hien
[B] Huen Tsang
[C] Itsing
[D] None of the above

Answer
1)B
2)C
3)D
4)B
5)C
6)B
7)B
8)B
9)D
10)C

No comments:

Post a Comment