November 5, 2018

Indian Economy Quiz For WBCS 2019

1)Which of the following is used to denote broad money? 
[A] M1
[B] M2
[C] M3
[D] M4

2)Which among the following is NOT a subsidiary of RBI? 
[A] National Housing Bank
[B] NABARD
[C] Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limite
[D] SIDBI

3)Which among the following is a qualitative tool of monetary policy? 
[A] Bank Rate
[B] Credit Ceiling
[C] Credit rationing
[D] Cash Reserve Ratio

4)Which among the following was the first bank purely managed by Indians? 
[A] Oudh Commercial Bank
[B] Punjab National Bank
[C] Bank of India
[D]Allahabad bank

5)Which of the following agricultural commodity of India gives largest in terms of export value?
[A] Tea
[B] Basmati Rice
[C] spices
[D] cotton

6) Round tripping is used as a ___?
[A] Policy to boost FDI in country
[B] Means of tax evasion
[C] Policy of export promotion
[D] Calculation of Nat

7)The minimum interest rate of a bank below which it is not viable to lend, is known as ____:
[A] Reserved Rate
[B] Base Rate
[C] Marginal Rate
[D]Prime Lending Rate

8)In India, the Foreign Exchange Reserves are kept in the custody of which among the following?
[A] Ministry of Finance
[B] EXIM bank
[C] Reserve Bank of India
[D] Selected Public Sector Banks

9)Which among the following is not an indirect tax?
[A] Corporation Tax
[B] Service Tax
[C] Custom Duty
[D] Excise duty

10)Which of the following have the highest share in the distribution of credit to agriculture and allied sectors?
[A] Co-operative banks
[B] Regional rurural banks
[C] Commercial banks
[D] Indigenous money lenders


Answer
1)C
2)D
3)C
4)B
5)B
6)B
7)B
8)C
9)A
10)C



No comments:

Post a Comment