November 6, 2018

Polity MCQ For WBCS 2019

1)Which of the following Indian States have a Bicameral Legislature?
1.Uttar Pradesh
2.Bihar
3.Chattisgarh
4.Jammu and Kashmir
[A] 1 and 2
[B] 2 and 4
[C] 1, 2 and 3
[D] 1, 2 and 4

2)Unaided minority institutions have been excluded from the ambit of RTE Act due to which of the following fundamental rights guaranteed by the Indian Constitution:
[A] Article 16
[B] Article 19(1)(c)
[C] Article 29
[D] Article 30(1)

3)The Election Commission of India is not concerned with the elections of /to the :
[A] President
[B] Vice President
[C] Panchayats and Municipalities in the State
[D] All of the above

4)Article 123 of the Indian Constitution provides for:
[A] The Ordinance Making power of the President
[B] Advisory Jurisdiction of the Supreme Court
[C] Special Status of Jammu and Kashmir
[D] An Election Commission to hold free and fair elections in the country.

5)Which of the following writs literally means ‘We Command’ ?
[A] Habeas Corpus
[B] Mandamus
[C] Quo Warranto
[D] Certiorari

6)Which of the following High Courts has the largest jurisdiction in the country?
[A] Bombay High Court
[B] Guwahati High Court
[C] Allahabad High Court
[D] Calcutta High Court

7)There is a prescribed procedure for the amendment of the provisions of the Indian Constitution. This feature has been borrowed from the Constitution of :
[A] Weimer Republic of Germany
[B] South Africa
[C] Ireland
[D] Canada

8)Which of the following statements is incorrect regarding Prime Minister’s Office (PMO)?
[A] It is a statutory body.
[B] It is a staff agency to the Prime Minister.
[C] It has been given the status of a department.
[D] It has no attached and subordinate office under it.

9)Which of the following is not one of the official languages mentioned in the VIIIth Schedule?
[A] Persian
[B] Sanskrit
[C] Kashmiri
[D] Nepali

10)Which of the following is not one of the official languages mentioned in the VIIIth Schedule?
[A] Persian
[B] Sanskrit
[C] Kashmiri
[D] Nepali


Answer
1)D
2)D
3)C
4)A
5)B
6)B
7)B
8)A
9)A
10)A

No comments:

Post a Comment