November 11, 2018

Polity MCQ For WBCS 2019

1)In which among the following states, Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) was imposed for the first time?
[A] Manipur
[B] Punjab
[C] Jammu & Kashmir
[D] 7 North East States

2)The implied right to privacy is a part of the right to “life” and “personal liberty” enshrined under which among the following articles of Constitution of India?
[A] Article 18
[B] Article 19
[C] Article 20
[D] Article 21

3)14th September, 1949 Constitution-makers of the country decided to accord the status of _________ to Hindi.
Choose the most correct option:
[A] National Language of India
[B] Official Language of India
[C] Official Language of Union
[D] National Language of Union

4)Which among the following terms does not get a place in Constitution of India?
[A] Attorney General
[B] Comptroller and Auditor General
[C] Budget
[D] Cabinet

5) Which among the following committee is known for recommending a 3-tier Panchayati Raj System which includes Zila Parishad at the District Level, Panchayat Samiti at the Block/ Tehsil/ Taluka Level and Gram Panchayat at the Village Level?
[A] Balwant Rai Mehta Committee
[B] Ashok Mehta Committee
[C] GVK Rao Committee
[D] Sarkaria Commission

6)Who among the following determines the qualifications which shall be requisite for appointment as members of the Finance Commission in India?
[A] President of India
[B] Council of Ministers
[C] Parliament by an act
[D] Union Cabinet

7)Who among the following is called the “guardian of the public purse” of India?
[A] Comptroller & Auditor General
[B] Finance Minister
[C] Chairman of Public Accounts Committee
[D] Prime Minister

8)As per the Government of India act 1919, the life of the Council of State and Legislative Assembly were as follows
[A] 5 Years , 3 years
[B] 3 Years , 5 years
[C] 5 Years , 5 years
[D] 3 Years , 3 years

9)As per the Constitution of India, a new All India service can be instituted with only on the initiative of which among the following?
[A] Lok Sabha
[B] Rajya Sabha
[C] 2/3rd of the States of India
[D] Interstate Council

10) All Minority Educational Institutions are entitled to exercise rights enshrined in which among the following articles of Constitution of India?
[A] 27
[B] 28
[C] 29
[D] 30


Answer
1)D
2)D
3)C
4)C
5)A
6)C
7)A
8)A
9)B
10)D

No comments:

Post a Comment