November 29, 2018

Polity MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)The provision of amending the Constitutional Provision is given in :
(a) Part XIX Article 356
(b) Part XX Article 356
(c) Part XX Article 368
(d) Part XIX Article 368

2)Which Amendment of the Constitution gave priority to Directive Principles over
Fundamental Rights?
(a) 24th Amendment
(b) 39th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 40th Amendment

3)Which of the following Amendments would need State ratification?
1. Provisions affecting President's election.
2. Provisions affecting the Union Judiciary.
3. Amendment procedure.
4. Reservation of seats for SC/ST in Parliament.
(a) I, II and IV
(b) III and IV
(c) I and IV
(d) I, II, III and IV

4)If India decides to have a Presidential form of government, the first and foremost Amendment has to be made affecting the:
(a) system of judiciary
(b) composition of Parliament
(c) Executive-Legislature relationship
(d) provisions pertaining to Fundamental Rights

5)Which Amendment restored the power of judicial review to the Supreme Court and
High Courts after it was curtailed by the 42nd Amendment?
(a) 42nd
(b) 43rd
(c) 44th
( d) 56th

6)The Constitution of India does not mention the post of:
(a) the Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(b) the Deputy Prime Minister
(c) the Deputy Speaker of the Lok Sabha
(d) the Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies

7)Which of the following cannot be altered by the Parliament by ordinary legislative procedure ?
(a) Acquistion and termination of citizenship
(b) Privileges of the Parliament
(c) Composition of State Legislative Councils
(d) Representation of States in the Parliament

8)As per the Anti-Defection Law, the final authority to decide on a member's disqualification from the House is ?
(a) President
(b) Governor
(c) Speaker of the House
(d) Council of Ministers

9)National Capital Territory of Delhi has been constituted by:
(a) 71st Amendment
(b) 69th Amendment
(c) ordinance promulgated by the President
(d) ordinance promulgated by the Lieutenant Governor

10)Which Amendment provided for an authoritative version of the Constitution in Hindi?
(a) 56th
(b) 58th
(c) 60th
(d) 61st



Answer
1) C
2) C
3) D
4) C
5) B
6) B
7) D
8) C
9) B
10) B

No comments:

Post a Comment