November 17, 2018

Polity MCQ For WBCS Preliminary Exam 2019

1)As per the Nehru Report, the composition of India’s parliament was as follows:
[A] President, Rajya Sabha, Lok Sabha
[B] Crown, Lok Sabha, Rajya Sabha
[C] Crown, House of People, House of States
[D] Crown, Senate, House of Representatives

2)Which among the following articles of Constitution of India gives the power to the Highcourts to issue writs?
[A] 222
[B] 224
[C] 226
[D] 228

3)Who among the following is the ex-officio chairman of Indian Council of World Affairs ?
[A] Foreign Minister
[B] President
[C] Vice President
[D] Prime Minister

4)Who among the following appoints/ nominates the chairperson of the National Commission for Women?
[A] President
[B] Central Government
[C] Vice President
[D] President on recommendation of a Parliament committee

5)which among the following established the Planning commission in 1950 as an extra constitutional body through a resoltion?
[A] Prime Minister
[B] Parliament
[C] Lok Sabha
[D] Cabinet

6)Article 43 B in Part IV of the Constitution of India deals with:
[A] Rural Business Hubs
[B] Cooperative Societies
[C] Village Panchayats
[D] Forest Development

7)A bill which affects the meaning and scope of which among the following can be introduced in the parliament only on recommendation of President of India?
[A] Foreign Loans
[B] Corporation Tax
[C] Tax on Agriculture Income
[D] Export Duties

8)A person can be appointed as Attorney General of India, provided he / she is qualified to be appointed as which among the following?
[A] Chief Justice of Supreme Court
[B] Chief Justice of High Court
[C] Judge of Supreme Court
[D] Judge of High Court

9)In India, the responsibility for recognition and vesting of forest rights and distribution of land rights rests with which among the following ?
[A] Ministry of Environment & Forests
[B] Ministry of Tribal affairs
[C] State and UT Governments
[D] Local Governments

10)The number of the Judges in the Supreme Court of India can be increased by which among the following?
[A] If there is a representation from the supreme court regarding the number of pending cases and need to increase number of judges
[B] By an act of parliament
[C] By Amendment of Constitution of India
[D] By a Presidential Notification


Answer
1)D
2)C
3)C
4)B
5)D
6)B
7)C
8)C
9)C
10)B

No comments:

Post a Comment