November 4, 2018

Polity Quiz For WBCS Preliminary Exam

Dear students, at Pscguide.in we are providing 10 important Polity questions based on Laxmikant. WBCS Preliminary Exam is scheduled tentatively in the month of 20th January 2019. PSC repeats many previous Year questions.Every day, we provide Quizzes on all the topics of general studies

1)The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
[A] A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
[B] A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
[C] A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair
[D] A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

2)Via which among the following amendments of the Constitution of India, Delhi was designated as National Capital Territory (NCT)?
[A] 63rd Amendment Act
[B] 69th Amendment Act
[C] 74th Amendment Act
[D] 76th Amendment Act

3) The Sixth Schedule of the Indian Constitution deals with the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes in the four states of :
[A] Manipur, Mizoram, Tripura and Nagaland
[B] Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
[C] Assam, Meghalaya, Arunachal Pradesh and Nagaland
[D] Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland

4) Which of the following Schedules of the Constitution of India has to be amended to provide for the formation of a new State ?
[A] First Schedule
[B] Second Schedule
[C] Third Schedule
[D] Ninth Schedule

5) The Constitution of India empowers the Supreme Court of India to adjudicate disputes between the Centre and the States through:
[A] Appellate Jurisdiction
[B] Original Jurisdiction
[C] Advisory Jurisdiction
[D] Writ Jurisdiction

6)Which of the following is a part of the electoral college for the Election of the President but does not participate in the proceedings for his/her impeachment?
[A] Lok Sabha
[B] Rajya Sabha
[C] State Legislative Assemblies
[D] State Legislative Councils

7)The Swaran Singh Committee recommended :
[A] The Constitution of State-Level Election Commissions.
[B] Panchayati-Raj reforms.
[C] Inclusion of Fundamental Duties in the Indian Constitution.
[D] Interlinking of himalayan and peninsular rivers.

8) Which one of the following items/Subjects belongs to the Concurrent list of the VIIth Schedule of the Indian Constitution?
[A] Public Health and Sanitation
[B] Forests
[C] Stock Exchanges
[D] Agriculture

9) The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in :
[A] Lok Sabha only
[B] Rajya Sabha only
[C] Either of the two houses of the Parliament
[D] Joint Sitting of the two houses of the Parliament

10) Which of the following is the largest Lok Sabha constituency (Areawise)?
[A] Arunachal West
[B] Ladakh
[C] Barmer
[D] Kutch


Answer
1)C
2)B
3)B
4)A
5)B
6)C
7)C
8)B
9)B
10)B

No comments:

Post a Comment