December 6, 2018

Ancient History MCQ For WBCS Preliminary 2019



1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

2. The later Vedic Age means the age of the compilation of
(a) Samhitas
(b) Brahmanas
(c) Aranyakas
(d) All the above

3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as
(a) Hinduism
(b) Brahmanism
(c) Bhagavatism
(d) Vedic Dharma

4. The Vedic Aryans first settled in the region of
(a) Central India
(b) Gangetic Doab
(c) Saptasindhu
(d) Kashmir and Punjab

5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishadq
(d) Aitareya Brahmana

6. Which of the following civilisations is not associated with the Harappan Civilisation?
(a) Mesopotamian
(b) Egyptian
(c) Sumerian
(d) Chinese

7. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan
Civilisation?
(a) Sir John Marshall
(b) RD Banerji
(c) A Cunningham
(d) Daya Ram Sahani

8. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on account of its
(a) town planning
(b) metal working
(c) weights and measures
(d) seals and figures

9. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for
(a) beauty and utility
(b) uniformity
(c) sanitation and public health
(d) demographic factor

10.  The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary
civilisations by its
(a) town planning
(b) underground drainage system
(c) uniformity of weights and measures
(d) large agricultural surplus


Answer
1)d
2)d
3)b
4)c
5)a
6)d
7)d
8)a
9)c
10)b
Top 500 Current Affairs MCQ in 2018 Click Here

No comments:

Post a Comment