December 1, 2018

Current Affairs MCQ for WBCS 2019

1) which union minister has launched an online portal NARI for the empowerment wof women?
[A] Maneka Gandhi
[B] Narendra Modi
[C] Uma Bharti
[D] Smriti Iran

2)Anwar Jalalpuri, the noted Urdu poet has passed away. He hailed from which state?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Telangana
[D] Uttar Prades

3)Who has taken charge as the new CEO and MD of Infosys?
[A] Michael Pesch
[B] Nandan Nilekani
[C] Salil Parekh
[D] Pravin Rao

4)Who has taken charge as the new Chief Operating Officer (COO) of National Cricket Academy (NCA)?
[A] Rahul Johri
[B] Tufan Ghosh
[C] Saba Karim
[D] MV Sridhar

5)Who has been appointed as the new Deputy National Security Adviser (NSA)?
[A] Manish Pandey
[B] Arvind Gupta
[C] Rajinder Khanna
[D] Nikhil Singh

6)Which state to host the 39th National Games in 2022?
[A] Meghalaya
[B] Nagaland
[C] Mizoram
[D] Assam

7)Which country has become the world’s first country to enforce equal pay for women and men?
[A] Finland
[B] France
[C] Iceland
[D] Sweden

8)Who has been named as the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018?
[A] Ravi Menon
[B] Pramod Jain
[C] Usha Visvas
[D] Nirmal Kumar

9)The 2018 International Kite Festival (Uttarayan) has launched in which city of Gujarat?
[A] Surat
[B] Ahmedabad
[C] Gandhinagar
[D] Vadodara

10)Which chief minister of India has been bestowed with the 1st Mufti Mohammed Sayeed Probity in Politics and Public Life Award?
[A] Nitish Kumar
[B] Pema Khandu
[C] Sarbananda Sonowal
[D] N. Chandrababu Naidu


ANSWER
1) A
2) D
3) C
4) B
5) C
6) A
7) C
8) A
9) B
10) A

বিভিন্ন পরীক্ষার উপযোগী ভিডিও দেখতে সাবস্ক্রাইব করুন আমাদের ইউটিউব চ্যানেলকে ~Click Here

No comments:

Post a Comment