December 2, 2018

General Science MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)Which of the following groups of instruments is required to have communication line between two television relay centres ?
(a) Microwave link, telephone, booster relay, satellite
(b) Radio telescope, microwave link, booster relay, telephone
(c) Microwave link, booster relay, satellite
(d) None of the above

2)Ozone layer of atmosphere absorbs
(a) Ultraviolet rays
(b) Infrared rays
(c) All radiations of light
(d) Cosmic rays

3)Which of the following is a conventional source of energy ?
(a) Geothermal
(b) Hydropower
(c) Solar
(d) Wind

4)Which of the following was the first to escape out of solar system ?
(a) Pioneer 10
(b) Voyager I
(c) Voyager II
(d) Soyuz

5)Plants take nitrogen in the form of
(a) Nitrites
(b) Ammonia
(c) Nitrates
(d) Element

6)The stars receive their energy from which of the following ?
(a) Chemical reaction
(b) Nuclear Fusion
(c) Nuclear Fission
(d) Gravitational pull

7)Reading of the barometer going down is an indication of
(a) Storm
(b) Rainfall
(c) Snow
(d) Intense heat

8)Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
(a) Thorium
(b) Uranium
(c) Radium
(d) Plutonium

9)Distribution of electric power from one place to another is done at high A.C. voltage because
(a) Wastage of electricity is minimised
(b) Stealing of electric wires is prevented
(c) Electricity spreads in very short time
(d) It adds brightness

10)The chemical name for urea is
(a) Aneurin
(b) Chloroethene
(c) Carbamide
(d) None of these



Answer
1) C
2) A
3) B
4) A
5) C
6) B
7) B
8) A
9) A
10) C

বিভিন্ন পরীক্ষার উপযোগী ভিডিও দেখতে সাবস্ক্রাইব করুন আমাদের ইউটিউব চ্যানেলকে ~Click Here

No comments:

Post a Comment