December 7, 2018

Geography MCQ For WBCS Preliminary 2019

1. Which state has smallest land area?
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Sikkim
(d) Tripura

2. The climate of India is mainly tropical because
(a) of the location of the Himalayas in its North
(b) major part of India lies within the tropics
(c) of the overpowering influence of India Ocean
(d) of the seasonal influence of jet streams

3. The two volcanic islands in the Indian territory are
(a) Kavaratti and New Moor
(b) Bitra and Kavaratti
(c) Pamban and Barren
(d) Narcondam and Barren

4. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan
(b) Durand Line : India and Myanmar
(c) Macmohan Line : India and Nepal
(d) Radcliffe Line : India and Pakistan

5. Duncan Passage is situated between:
(a) Minicoy and Amindiv
(b) Minicoy and Maldives
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman

6. Ten Degree Channel is between:
(a) Dover and Calais
(b) Alaska and Russia
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) North Korea and South Korea

7. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujrat and
Arunachal Pradesh, then approximately time:
(a) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours
(b) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours
(c) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 3 hours
(d) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 2 hours

8. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP
(a) AP and Karnataka
(b) AP and Tamil Nadu
(c) Karnataka and Tamil Nadu
(d) Orissa and AP

9. The Lakshadweep Islands are situated in :
(a) Indian Ocean
(b) Arabian Sea
(c) Bay of Bengal
(d) none of these

10. Which foreign country is closest to Andaman Islands?
(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan



Ans.
1)a
2)a
3)d
4)d
5)d
6)c
7)d
8)d
9)b
10)b
Top 500 Current Affairs MCQ in 2018-Click Here

No comments:

Post a Comment