December 14, 2018

Geography MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)The Garo, Khasi and Jaintia hills were formed in the same age as the
(a) Himalayas
(b) Shiwalik Range
(c) Malwa Plateau
(d) Himachal Range

2)The Peninsular Plateau of India extends upto
(a) Mizo Hills
(b) Himachal Himalayas
(c) Assam Valley
(d) Maghalaya Hills

3)The Satpura range is situated between two west flowing rivers, They are
(a) Narmada and Luni
(b) Narmada and Tapi
(c) Tapi and Mahi
(d) Mahi and Luni

4)They are people of yellow complexion, oblique eyes, high chick bones, spare hair and medium height," The reference here is to
(a) Nordic Aryans
(b) Austrics
(c) Negroids
(d) Mongoloids

5)Which of the following have almost the same point of beginning?
(a) Ganga and Indus
(b) Ganga and Brahmaputra
(c) Beas and Tapi
(d) Indus and Brahmaputra

6)Which of the following states has very little alluvial soil?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Punjab

7)Which of the following soils is formed under typical monsoonal conditions?
(a) Black Soils
(b) Red Soils
(c) Laterite Soils
(d) None of these

8)Tropical moist deciduous vegetation la to be found in Sahyadris, north-east plateau of the Peninsula and in the Shiwaliks. Which of the following is not a tree species of this group?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Sandalwood
(d) Deodar

9)"Reserved Forests" are forests
(a) reserved for hunting
(b) reserved for commercial exploitation and prohibited for grazing
(c) reserved for local use
(d) reserved for growing medicinal herb

10)The Cudappah Ranges lie between
(a) Godavari and Palkonda Range
(b) Godavari and Jamshedpur
(c) Palar and Cauvery
(d) Satpura and Mohadeo-Maikal range


Answer
1) C
2) D
3) B
4) D
5) D
6) B
7) C
8) D
9) B
10) A
 Important MCQ For WBCS Preliminary 2019-Click Here

No comments:

Post a Comment