December 4, 2018

History MCQ For WBCS Preliminary 2019

1)Which one of the following is the most
significant contribution of.Sardar Vallabhbhai Patel to modern India?
(a) His participation in the Quit India
Movement
(b) His role in the Non-cooperation
Movement
(c) His achievement of the integration of
princely states
(d) His President ship of the Indian National Congress

2)In which one of the following inscriptions is Ashoka mentioned by name?
(a) Major Rock edict at Girnar
(b) Minor Rock inscription at Maski
(c) Bairat inscription
(d)Lamghan inscription

3)During the Mughal period, under the Zabti system, land revenue was assessed and was required to be paid
(a) In cash or kind.
(b) Only in cash.
(c) Only in kind.
(d)By the zamindar on behalf of the
peasants.

4)The Russian traveler who visited the
Deccan during the medieval period of Indian history was
(a) Rastyannikov
(b) Shirokov
(c) Pavlov
(d) Nikitin

5)A Voice of Freedom is a book written by
(a) Benazir Bhutto
(b) Corazon Aquino
(c) Aung San Suu Kyi
(d) Nayantara Sahgal

6)In 1921 the Session of the Indian National Congress was held when its President was in prison and with some other leader acting
as President. Who was the Congress
President in prison?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Mohammad Ali
(c) C. R. Das
(d) Abul Kalam Azad

7)Which one of the following is considered to be the world’s greatest iconographical creations made by the sthapatis of south India, particularly during the Chola period?
(a) Mahishasuramardini
(b) Nataraja
(c) Rama
(d) Somaskanda

8)Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah?
(a) Kila-Kuhna Mosque at Delhi
(b) Atala Masjid at Jaunpur
(c) Bara Sona Masjid at Gaur
(d) Quwwat-ul-Islam Mosque at Delhi

9)Chanakya, was also known as
(a) Bhattasvamin
(b) Rajasekhara
(c) Vishnugupta
(d) Visakhadatta

10)Among the four political parties listed below, which one was the last to be formed?
(a) The Conservative Party in Britain
(b) The Democratic Party in U.S.A.
(c) The Republican Party in U.S.A.
(d) The Indian National Congress


Answer
1) C
2) D
3) A
4) D
5) D
6) C
7) B
8) A
9) C
10) D

বিভিন্ন পরীক্ষার উপযোগী ভিডিও দেখতে সাবস্ক্রাইব করুন আমাদের ইউটিউব চ্যানেলকে-Click Here

No comments:

Post a Comment