December 13, 2018

History MCQ For WBCS Preliminary 2019

1. The Svetambara Jains were
(a) clad in white
(b) clad in black
(c) clad in red
(d) saffron clad

2. The Buddha
(a) rejected the theory of Karma
(b) was non-committal on the theory of Karma
(c) believed in the theory of Karma
(d) suggested an alternative to the theory of Karma

3. The Buddhist Doctrines were written in
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Tibetan
(d) Not written in any language but orally transmitted

4. The first Buddhist Council was held at
(a) Lumbini
(b) Kapilavastu
(c) Rajagriha
(d) Avanti

5. Ashoka was much influenced by Buddhist monk called
(a) Upagupta
(b) Vasubandhu
(c) Ambhi
(d) Asvagosha

6. Megasthanes visited India during the period of
(a) Chandragupta II
(b) Ashoka
(c) Chandragupta Maurya
(d) Harsha

7. Megasthanes was the Ambassador of
(a) Selukos Nikator
(b) Alexander
(c) Darius
(d) The Persians

8. “The Indica" was written by
(a) Kautilya
(b) Patanjali
(c) Megasthanes
(d) Panini

9. Mauryan Dynasty was founded by
(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Pushyamitra
(d) Ajatasatru

10. The main occupation of the Aryans was
(a) Weaving
(b) Agriculture
(c) Trade
(d) Seafaring

11. The Rig Veda consists of
(a) 1000 hymns
(b) 1028 hymns
(c) 500 hymns
(d) 2000 hymns

12. The Yueh-Chi were driven out from western China by the
(a) Hunas
(b) Rashtrika
(c) Mangols
(d) Bhojakas

13. Which of the following explains the duties of Dharmamahamatras?
(a) The Minor Rock Edicts
(b) The two Kalinga Edicts
(c) Arthasastra
(d) Indica

14. During the Mauryan period was In the hands of
(a) three boards
(b) four boards
(c) five boards
(d) six boards

15. Which of the following Minor Rock Edicts of Ashoka describes the Conquest of
Kalinga by Ashoka?
(a) No. XIII
(b) No. X
(c) No. XI
(d) No. XII

16. Which of the following Vedas is rendered musically?
(a) Rig Veda
(b) Yajur Veda
(c) Sama Veda
(d) Atharva Veda

17. Of the following who was the hero of a famous drama Malvlkagnimitra written by
Kalidasa?
(a) Vasumitra
(b) Vajramitra
(c) Pushyamitra
(d) Agnimitra

18. The duties of Dharmamahamatras are explained in the Minor Rock Edict No___.
(a) X
(b) IV
(c) XII
(d) V

19. Which of the following subjects is not dealt with in the Puranas?
(a) Primary creation
(b) Secondary creation
(c) Genealogies of gods
(d) Arithmetic

20. The Vishnu Purana, gives an account of _____.
(a) Mauryan Dynasty
(b) The Andhras
(c) The Vardhanas
(d) Life in Indus Valley


Ans.
1)a
2)c
3)b
4)c
5)a
6)c
7)a
8)c
9)b
10)b
11)b
12)a
13)a
14)d
15)a
16)c
17)d
18)d
19)d
20)a
Top 500 Current Affairs MCQ In 2018-Click Here

No comments:

Post a Comment