March 29, 2019

Economy MCQ ( Part 2) for WBCS Main 2019

1) In India, which of the following is/are a mechanism of deficit financing?
1. borrowing from RBI.
2. borrowing from commercial banks.
3. issuing fresh currency notes.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

2) Development expenditure would include
1. expenditure on building roads.
2. debt service liabilities.
3. grants-in-aid.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

3)With reference to narrow money, consider the following statements :
1. They are highly liquid.
2. Banks run their lending programme mainly with this money.
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

4)100 people went for a job in a company. The company told them that while there is a vacancy, none of them posses the skill required for the job. What kind of unemployment would this be called?
a) disguised unemployment
b) structural unemployment
c) cyclical unemployment
d) none

5)Credit Default Swaps (CDS) can be beneficial for an economy as they
1. helps in redistribution of loans.
2. enhance investment opportunities
3. leads to loan waivers.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

6)high current account deficit and high fiscal deficit.
b) high capital account deficit and high fiscal deficit.
c) high current account deficit and high capital account deficit.
d) high budget deficit and high fiscal deficit.

7)The current account of the balance of payments (BoP) includes
1. foreign aid.
2. foreign institutional investments.
3. remittances.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 3 only
d) 2 and 3 only

8)Which of the following prices is/are fixed by the central government?
1. Maximum Retail Price (MRP)
2. Minimum Support Price (MSP)
3. Fair and Remunerative Price (FRP)
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 only
d) 2 and 3 only

9) About Securities Transaction Tax (STT)
1. The point of incidence and impact of STT is not same.
2. Government securities are exempted from STT.
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

10)Which of the following also acts as a mechanism for government lending.
1. CRR
2. Repo rate
3. Reverse repo rate
4. SLR
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 3 only
b) 1, 2 and 4 only
c) 1 and 4 only
d) 4 only

Answer
1) B
2) B
3) A
4) B
5) A
6) A
7) B
8) D
9) B
10) D
Follow Us On UNACADEMY-Click Here
Join Our TELEGRAM Group-Click Here
Economy Mcq Part 1-Click Here

No comments:

Post a Comment