March 25, 2019

HISTORY MCQ PART 2 For WBCS Main 2019


1)In which of the following, the ‘Dominion Status’ for the country was demanded?
a. Calcutta Session, 1920
b. Poona Pact, 1932
c. Gandhi Irwin Pact, 1931
d. Lucknow Pact, 1916

2) After acquiring the royal charter, the East India Company could:
a. venture across the ocean
b. buy goods at a cheap price and sell at higher price
c. could carry their business to European countries
d. All of the above

3)Consider the following statements regarding the ideologies of "no-changers" in the modern history of India:
1. The ‘No-changers’ opposed council entry.
2. They advocated concentration on constructive work and continuation of boycott and noncooperation.
3. This school of thought led by Vallabhbhai Patel, Rajendra Prasad, C. Rajagopalachari & M.A. Ansari came to be known as the ‘No-changers’.
Which of the above statements is/are correct?
a. 1 only
b. 1 and 2
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

4)Satyagraha Sabha was founded by Mahatma Gandhi against which of the following Acts?
a. Government of India Act, 1935
b. Rowlatt Act, 1919
c. Official Secret Act, 1923
d. The Indian Councils Act, 1909

5)  At which place ‘Women’s Indian Association’ was founded?
(A) Bombay

(B) Calcutta

(C) Madras

(D) Jaipur

6)Who authored the book “Stree- Purush Tulana” (A Comparison between Women and Men)?
(A) Tarabai Shinde

(B) Ramabai Ranade

(C) Savitribai Phule

(D) Aanandibai Joshi

7)Who of the following was known as ‘Socrates of Maharashtra’?
(A) N.M. Joshi

(B) M.G. Ranade

(C) G.H. Deshmukh

(D) G.K. Gokhale

8) As a result of the Poona Pact the numbers of seats reserved for the depressed classes out of general electorate seats were
(A) Decreased

(B) Increased

(C) Retained

(D) Abolished

9) The Gujarat Sabha led by Gandhi played a leading role in the
(A) Ahmedabad Mill Workers’ Strike

(B) Peasant Agitation of Kheda

(C) Bardoli Agitation

(D) Salt Satyagraha

10)Who of the following set up Mahila Arya Samaj to improve Women’s Education?
(A) Pandita Ramabai

(B) Sister Nivedita

(C) D.K. Karve

(D) G.S. Agarkar

Answer
1) D
2) D
3) D
4) B
5) C
6) A
7) B
8) B
9) B
10) A

WBCS MAIN 2019 HISTORY MCQ PART 1-Click Here
JOIN OUR TELEGRAM GROUP-Click Here
FOLLOW US ON UNACADEMY-Click Here

No comments:

Post a Comment