March 21, 2019

Plolity MCQ Part 1 For WBCS Main 2019

1)Which of the following civil services find mention in the Constitution?
1. Indian Administrative Service
2. Indian Forest Service
3. Indian Police Service
4. All-India Judicial Service
5. Indian Foreign Service
(a) 1 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 5
(d) 1, 3 and 4

2)Which of the following writs is not specifically provided in the Constitution of India?
(a) Prohibition
(b) Mandamus
(c) Quowarranto
(d) Injunction

3)Which of the following is not correctly matched?
(a) Central Bureau of Investigation—1963
(b) Special Police Establishment—1942
(c) Prevention of Corruption Act—1947
(d) Central Vigilance Commission—1964

4)Which of the following statements are correct with regard to the  expenditure charged upon the Consolidated Fund of India?
1. It is subject to the vote of Parliament.
2. It is subject to the discussion in Parliament.
3. It is subject to the vote of Lok Sabha only.
4. It is not subject to the vote of Parliament.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4

5)The Zonal Councils have been established by:
(a) Article 263 of the Constitution
(b) States reorganisation Act
(c) Zonal Councils Act
(d) An order of the President of India

6)The present relationship between the President and the council of ministers is governed by the provisions of:
(a) 42nd Amendment Act
(b) 48th Amendment Act
(c) 54th Amendment Act
(d) 44th Amendment Act

7)The Indian President’s veto power is a combination of:
1. Pocket veto
2. Absolute veto
3. Suspensive veto
4. Qualified veto
(a) 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

8)The correct statements about Finance Commission are:
1. It is to act as the balancing wheel of Indian fiscal federalism
2. It consists of a chairman and three other members.
3. Qualifications of the members of the Commission are determined by the President.
4. It is constituted under the provisions of Article 280.
(a) 2, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2 and 3

9) “The position of pre-eminance, accorded to Planning Commission, is inconsistent with the conception of a Cabinet form of Government.” The above state-ment is associated with:
(a) Ashok Chanda
(b) K. Santhanam
(c) Estimates Committee
(d) Administrative Reforms Commission

10)Which of the following are the federal features of the Indian Constitution?
1. Rigid Constitution
2. Bicameral legislature
3. Office of the CAG
4. Collective responsibility
5. Office of the Governor
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 5
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1 and 2


ANSWER
1) D
2) D
3) B
4) C
5) B
6) D
7) D
8) C
9) A
10) D

JOIN OUR TELEGRAM GROUP-Click Here
Follow Us On UNACADEMY-Click Here

1 comment:

  1. Please give reference regarding answer of question No.1

    ReplyDelete