March 27, 2019

Polity MCQ (Part 2) For WBCS Main 2019

1) Which of the following statements are correct?
1. Parliament can increase a tax.
2. Parliament cannot reduce a tax.
3. Parliament can abolish a tax.
4. Parliament cannot increase a tax.
5. Parliament can reduce a tax.
(a) 1, 3 and 5
(b) 3, 4 and 5
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4

2) Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) 1919 Act – Dyarchy at the Centre
(b) 1861 Act – Portfolio system
(c) 1935 Act – Bicameralism
(d) 1853 Act – Governor-General of India

3) Which of the following are true of Central Vigilance Commission?
1. It was set up on the recommendation of Santhanam Committee.
2. It does not exercise superintendence over the functioning of CBI.
3. It is set up by an executive resolution of the Government of India.
4. It consists of a chairman and three members.
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1 and 4

4)Which of the following are true of the Contingency Fund of India.
1. It was created under the provisions of Article 267.
2. It was created in 1951.
3. It is held by the Finance Secretary on behalf of the President.
4. Its amount will be determined by the President.
(a) 1 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4

5) Which of the following are true of the Staff Selection Commission?
1. It was set up in 1976.
2. It enjoys the status of a subordinate office of Ministry of Personnel.
3. It was created by executive resolution.
4. It recruits personnel to non-technical Class III posts in the Secretariat,
the attached offices and the subordinate offices in the Central
Government.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4

6) How many members are nominated to the State Legislative Council by
the Governor?
(a) One-third
(b) One-twelfth
(c) One-eighth
(d) One-sixth

7)Fundamental Duties were incorporated in the Constitution on the recommendation of:
(a) Shah Commission
(b) Administrative Reforms Commission
(c) Santhanam Committee
(d) Swaran Singh Committee

8) Which of the following Cabinet Committees is not chaired by the Prime
Minister?
(a) Political Affairs Committee
(b) Appointments Committee
(c) Committee on Parliamentary Affairs
(d) Economic Affairs Committee

9)The Inter-State Council consists of
1. Prime Minister
2. Chief Ministers of all states
3. Chief Ministers of union territories with legislatures
4. Eight Union Cabinet Ministers
5. Administrators of union territories with legislatures
(a) 1, 2, 3, 4 and 5
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 5

10)Which of the following is not involved in the preparation of budget?
(a) Finance Ministry
(b) NITI Aayog
(c) Comptroller and Auditor-General
(d) Finance Commission

Answer
1) B
2) B
3) C
4) A
5) C
6) D
7) D
8) C
9) C
10) D

✍️ Follow Us On UNACADEMY-Click Here
✍️ Polity MCQ PART 1-Click Here
Join Our TELEGRAM Group-Click Here

No comments:

Post a Comment