March 23, 2019

Science MCQ For WBCS Main 2019 (1)

1) Which One of the following is considered as a cell within a cell?
A) Ribosome
B) Chloroplast
C) Lysosome
D) Golgi Apparatus

2) Which of the following is scalar quantity ?
(A) Force
(B) Velocity
(C) Displacement
(D) Volume

3) The resultant of two vectors will be maximum when the angle between them is—
(A) 0°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 30°

4)The correct relation is—
(A) τ = F × d
(B) τ = F÷d
(C) τ = F + d
(D) τ = F – d

5)Ammonia gas is—
(A) Coloured
(B) Heavy
(C) Insoluble in water
(D) Colourless

6)The example of open chain compound is—
(A) Benzene
(B) Pyridine
(C) Ethane
(D) Cyclopropane

7)Sulphur dioxide is used in—
(A) Purification of milk
(B) Purification of petroleum
(C) Purification of air
(D) None of the above

8)Which of the following is least basic ?
(A) Potassium
(B) Calcium
(C) Beryllium
(D) Magnesium

9)The element of electronic configuration 1s22s2 2p6 3s2 will be—
(A) Metal
(B) Non-metal
(C) Inert gas
(D) None of these

10) Uranium is a member of—
(A) Actinide series
(B) Transition series
(C) II period
(D) VI period

Answer
1) B
2) D
3) A
4) A
5) D
6) C
7) B
8) A
9) A
10) A

JOIN OUR TELEGRAM GROUP-Click Here

FOLLOW US ON UNACADEMY-Click Here

No comments:

Post a Comment