April 8, 2019

Ancient History McQ For WBCS Main 2019


1) The area under Harappan civilisation was-
A) Circular
B) Rectangular
C) Square
D) Triangular

2) Which is the first Harappan site to be excavated?
A) Harappa
B) Mohan- Jo- Daro
C) Chanhudaro
D) Sutkagendor

3) The credit for Harappa excavation goes to-
A) D.R sahani
B) R .D Banerji
C) N.G Mazumdar
D) O Stein

4) Which Harappan site is not found in Gujarat?
A) Dhaulvira
B) Lothal
C) Sotkakoh
D) Sutkagendor

5) Which Harappan site is situated in Rajasthan?
A) Rangpur
B) Rakhigarhi
C) Kalibangan
D) Banwali

6) Harappan site of Banwali is situated in--
A) Western UP
B) Eastern UP
C) Rajasthan
D) Haryana

7) Evidence of ploughing the land is found from ?
A) Rangpur
B) Harappa
C) Kalibangan
D) Ropar

8) Which Harappan site is in Punjab?
A) Ropar
B) Banawali
C) Alimurad
D) Manda

9) Harappan Script is similar to which script?
A) Khsrosthi
B) Brahmi
C) Dravid
D) Devnagari

10) Dhaulvira site was discovered in--
A) 1961-62
B) 1971-72
C) 1981-82
D) 1991-92 

Answer
1) D
2) A
3) A
4) D
5) C
6) D
7) C
8) A
9) C
10) D

✍️February Month Current Affairs MCQ Part 1- Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 2- Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 3- Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 4-Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 5-Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 6-Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 7- Click Here
✍️ February Month Current Affairs MCQ Part 8-Click Here

No comments:

Post a Comment