April 8, 2019

Polity MCQ for Wbcs Main 2019

1) Which article of the Indian Constitution deals with the suability of the State of India?
(a) Article 100
(b) Article 200
(c) Article 300
(d) Article 330

2) The Chairman of which of the following parliamentary committees is invariably from the members of ruling party?
(a) Committee on Public Undertakings
(b) Public Accounts Committee
(c) Estimates Committee
(d) Committee on Delegated Legislation

3) Which of the following is not a formally prescribed device available to the members of Parliament?
(a) Question Hour
(b) Zero Hour
(c) Half-an-hour discussion
(d) Short duration discussion

4) Which of the following is exclusively a committee of the Lower House:
(a) Committee on Assurances
(b) Committee on Delegated Legislation
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Estimates Committee

5) Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of:
(a) Administrative Reforms Commission of India
(b) Gorwala Report
(c) Kripalani Committee
(d) Santhanam Committee

6) The institution of Lokayukta was created first in Maharashtra in:
(a) 1970
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1971

7) No-confidence Motion, to be admitted in the Lok Sabha, needs the support of:
(a) 80 Members
(b) 140 Members
(c) 160 Members
(d) 50 Members

8) The final work of UPSC in recruitment process is:
(a) Selection
(b) Appointment
(c) Certification
(d) Placement

9) The conditions of service of members of All-India Services are determined by:
(a) President of India
(b) Constitution of India
(c) Parliament of India
(d) Union Public Service Commission

10) Constitutional safeguards to civil servants are ensured by:
(a) Art. 311
(b) Art. 315
(c) Art. 312
(d) Art. 310

Answer
1) C
2) C
3) B
4) D
5) D
6) D
7) D
8) C
9) C
10) A
Know About Important Trophies And Cup realted to Sports- Click Here

No comments:

Post a Comment